vrijdag 7 november 2008

water te diep?

Deze morgen ontving ik per post Aflevering 8 van Wegwijzer voor bibliotheken en documentatiecentra. Omdat we al een poosje geen correcte factuur meer ontvingen, had ik uit voorzorg aflevering 6 & 7 nog niet geklasseerd. Dus aan de slag (als je losbladige publicaties wil op orde houden moet je de volgorde van invoegen respecteren... ).
En zie. Bij het hoofdstuk Processen sluipt in de rubriek formele en inhoudelijke onstluiting het thema Tagging binnen. Bij hoofdstuk Diensten schuift zomaar even een volledige rubriek in.
5.7 Bibliotheek 2.0, een wissel op de toekomst? Kom dezer dagen niet meer onder dit onderwerp uit.
Heb (wegens te verwerken achterstand) drie keer (3x) de inhoudsopgave vervangen. Een tiental blaadjes weggegooid. Zijdelings ook opgemerkt dat bij het lijstje van de auteurs enkele 23-dingen-cursus betrokkenen staan. Cirkel is rond voor vandaag.
... staat het uitgegeven van (dure) losbladige publicaties net niet haaks op de e-trend?

dinsdag 4 november 2008

chat

Sorry. Ik pas.

Kijkje gaan nemen, zelfs ID aangemaakt bij Meebo. Ik laat het chatgebeuren (voorlopig) aan me voorbij gaan.

Ga zeker en vast Ask a librarian, het intiatief van Library of Congress eens grondiger bekijken. En dan achteraf mening vormen.

Wat me nu al opvalt is, dat Library of Congress er in slaagt om alle toepassingen mooi te integreren in een geheel. Ook de chatoptie.

gokje

wie wordt de volgende president van Amerika?

gepubliceerd bericht (woensdag 17u40)
http://docs.google.com/Doc?docid=dhf58nfz_2gc5v46hh&hl=en

tussendoor



Op de startpagina van mijn favoriete bibliotheek(collectie) staat vandaag een In Memoriam-bericht. Mooi gebaar voor blijkbaar een bijzonder man en verwoed verzamelaar.

“If he liked it, he bought it,” Mr. Carson said. “And he bought everything. That’s why he ended up with no money. He said, ‘I just like having beautiful things around me.’

google calendar

Sinds enkele maanden hebben we voor onze bibliotheek een Google-calendar. Alle bibliotheekmedewerkers vullen deze dagelijks aan. Erg handig in het gebruik : iedere medewerker noteert wat er vandaag op het programma staat, je leest er wie wanneer aan de bibliotheekbalie werkt. En, last but not least : je merkt in een oogopslag wie vakantie neemt, wie overuren presteert...
"Allemaal goed en wel" constateert onze Vakgroepvoorzitter "deze info is vluchtig!". Sinds kort noteren we simultaan in een gebonden, gedrukte agenda. Harde kopie!

voorbeeld(ig)

Een prachtig voorbeeld van een bibliotheekblog is de Library of Congress blog.

Het eerste knopje 'About the author' stemt me tevreden. Je weet wie je leest. Ook de mededeling "This blog does not represent official Library of Congress communications" trekt mijn aandacht. Een pleidooi voor integratie van een blog binnen een vaste website?

wikipedia

Op de infopagina's van Wikipedia lees ik dat honderden mensen met een flinke dosis gezond verstand mee schrijven aan deze encyclopedie. In de geest van de filosofie van het project 'we weten samen meer dan alleen'.

In een vorig bericht heb ik een wikiartikel geplakt. Als je deze tekst beoordeelt volgens de klassiek-wetenschappelijke principes, kan zien je dat dit lemma 'degelijk' is : de info waar links naar gelegd worden kaderen in een breder geheel, er volgt een bibliografie en een secundaire bibliografie...
Ik weet wie de auteur is. Nergens staat een auteur vermeld.
Welke waarde heeft deze info, wanneer je ze gebruikt in wetenschappelijke context. Hoe citeer je dit?

Piranesi. De prentencollectie van de Universiteit Gent

In het Museum voor Schone Kunsten van Gent loopt tot 18 januari een tentoonstelling over het grafisch werk van de Italiaanse architect, etser, en archeoloog Giambattista Piranesi (1720-1774).

De tentoonstelling volgt de activiteiten van Piranesi aan de hand van zijn belangrijke publicaties: Piranesi als jong Venetiaans kunstenaar, als archeoloog van Rome, als ingenieur gefascineerd door de antieke infrastructuurwerken, als polemist die de uniciteit van de Romeinse tegenover de Griekse kunst verdedigt, als ontwerper van een visionaire reconstructie van het antieke Rome, en als handelaar in antiquiteiten (sectie I).
Piranesi heeft in zijn carrière 135 grote stadszichten van Rome geëtst en gepubliceerd. De tentoonstelling plaatst deze ‘vedute di Roma’ in de traditie van de reisgids en de beeldvorming van de stad (sectie II).
Het tentoonstellingsparcours eindigt bij reeks van de kerkers of de Carceri (sectie III).
In de tentoonstelling zijn eveneens een zeldzame achttiende-eeuwse kurkmaquette te zien van het Pantheon, gemaakt door Piranesi’s tijd- en stadsgenoot Antonio Chichi, en een originele, onbekende tekening van Piranesi die recentelijk in Gent is opgedoken.

De etsen van Piranesi, en de historische prenten en boeken die het oeuvre in context plaatsen, zijn grotendeels afkomstig uit de collecties van de Universiteitsbibliotheek en de Vakgroepbibliotheek Architectuur & Stedenbouw van de UGent.

De tentoonstelling is voorbereid en gerealiseerd door een team van de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent. Curatoren: Maarten Delbeke, Dirk De Meyer, Bart Verschaffel, Sarah Schouwers (coördinator) Tentoonstellingsarchitecten: Guy Châtel & Kris Coremans m.m.v. Thijs Verfaille. Grafische vormgeving: Bas Rogiers

Bij de tentoonstelling is een cataloog gepubliceerd door A&S/books en het MSK Gent.

een preview : http://www.flickr.com/photos/ugentvas/sets/72157607661029352/show/
Voor meer informatie over de tentoonstelling zie: www.architectuur.ugent.be/piranesi

aan het werk

Onze vakgroep heeft in 2005 de privébibliotheek van Geert Bekaert aangekocht. Deze aanzienlijke collectie boeken en tijdschriften vult leemten die bestaan tussen de huidige, recent uitgebouwde vakgroepbibliotheek en de historische collecties van de Universiteitsbibliotheek.
De doelstelling van onze vakgroepbibliotheek, is een voortreffelijke architectuurbibliotheek uit te bouwen, ten dienste van het onderwijs en onderzoek.

We werken dagelijks aan de ontsluiting van de boeken en tijdschriften. Een 15.000 boeken, en 300-tijdschrifttitels worden ingevoerd in de Aleph-catalogus.
Soms ervaren we onze werkzaamheden als een anachronisme. Zware kartonnen dozen, gevuld met bestofte boeken, van datum 1920 tot heden, staan gestapeld in de leeszaal. Telkens we een doos opengooien, gaat er een wereld van kennis en informatie voor ons open. Verbluffend. Gelukkig, er wachten nog véél dozen...
Je voelt het, het belang ligt vooral op de collectievorming zelf. En toch, we laten hier op de 23 dingen-web2.0 los.

wachtende dozen


wachtende dozen
Originally uploaded by miekenleert23dingen

te verwerken


te verwerken
Originally uploaded by miekenleert23dingen

verwerkt


verwerkt
Originally uploaded by miekenleert23dingen