dinsdag 21 oktober 2008

web 2.0

Een blog is nuttig. Ook voor de bibliotheek. Een blog kan het statische van een website doorbreken, en de informatie actueel houden en/of aanvullen waar nodig. Toch zou ik zelf opteren voor een blog geïntegreerd binnen een bestaande website, zodat de context duidelijk is én blijft.

Het situeren van pagina's die je leest via RSS is voor mij een moeilijk gegeven. Ik heb weinig (positieve) ervaring met RSS, maar het "waar ben ik"-aspect overvalt me vaak.
Ik heb niet de indruk dat ik bevoorbeeld de medecursisten leer onderscheiden van elkaar, omdat we de hele tijd in generieke design aan het rondwandelen zijn. De webdesigner heeft trouwens veel respect voor de lay-out van zijn pagina's.

Een absolute meerwaarde, zeker voor de bibliotheek is de delicious-toepassing. We hebben voor onze bibliotheek een pagina aangemaakt, waarmee we prettig werken, ook in de wetenschappelijke omgeving.

Een voorbeeld. Specifiek voor een introductieles tijdens een college, heb ik een lijst aangemaakt met de opsomming van alle links die ik tijdens de les getoond had.


Meteen tijdens de presentatie merkte ik, dat ik ZELF de pagina's (website, online-databanken, catalogi, ...) uit de context weggerukt had. Misschien kan iemand mij overtuigen dat het belangrijker is om je gezochte informatie te vinden dan te weten waar je je informatie gevonden hebt?


Ook van het Flickr-ding zijn we fan in onze bibliotheek. Getuige ons (beperkt zichtbaar) fotoalbum.

1 opmerking:

Eva Simon zei

Mooie voorbeelden!

Waarom een blog integreren in een website als het ook omgekeerd kan?

Het belang van design... een discussie apart.