woensdag 10 december 2008

mieken heeft 23 dingen geleerd

ding 1 (over mezelf)
Heb absoluut geen geduld en ontbreek het talent om de dingen te doorgronden.

ding 2 (ook over mezelf)
Ben digitaal-asociaal.

ding 3 (over Facebook en anderen)
De meest introverte personen (in het echte leven) bloeien open op Facebook.

ding 4 (over anderen en mezelf)
Een dag duurt voor iedereen niet even lang/kort (aan de keuzelijstjes te oordelen, leest, luistert, bezoekt, supportert, iedereen dat het een lieve lust is, terwijl ik tijd tekort kom om...).

ding 5 (over Bloggen en mezelf)
Bloggen werkt therapeutisch.

ding 6 (over Bloggen, mezelf en anderen)
We doen met ons allen aan netvervuiling.

ding 7 (over de 23dingen en mezelf)
Ik heb via deze weg slechts het topje van de ijsberg ontdekt. Zal nog wat tijd en moed (geduld!) nodig hebben om de 23dingen concreet te kunnen toepassen in bibliotheekcontext.

ding 8 (over de bibliotheek2.0)
De collectie(vorming) is en blijft de basis van de bibliotheek(2.0).

ding 9 (over de bibliotheek2.0)
Ik bekijk (en beoordeel) websites op een andere manier. Besef dat onze eigen bibliotheekwebsite aan een update toe is.

ding 10 (over de bibliotheek2.0)
De samenwerking tussen de bibliothecaris en de IT'er zal nog intenser worden.

ding 11 (over de bibliotheek)
De bibliotheek is niet langer het gebouw (alleen).

ding 12 (over de bibliotheek en de bibliotheek2.0)
De koplopers in het bibliotheekpeloton rijden ook in de gele- groene- en bolletjesbibliotheek2.0-trui.

ding 13 (over de toekomst)
De bibliotheek3.0 zit er vliegensvlug aan te komen.

ding 14 (over Flickr, YouTube, Delicious, en mezelf)
Ik kan genieten van de dingen.

ding 15 (over Facebook, Twitter, chat, en mezelf)
Ik word zenuwachtig van de dingen.

ding 16 (over LibraryThing, anderen en mezelf)
Je kan pareltjes van boeken ontdekken via keuzelijsten.

ding 17 (over LibraryThing, en mezelf)
Ik word rustig van boeken lezen, vooral als het pareltjes zijn.

ding 18 (over deze cursus)
Ik ben op een nieuw spoor beland, en probeer me met plezier in te lezen.

ding 19 (over deze cursus, anderen en mezelf)
Ik geniet weer volop van mijn basistaak (catalografie).
Anderen bekommeren zich om de bibliotheek2.0-dingen.

ding 20 (over deze cursus)
We kregen voldoende feedback bij deze cursus.

ding 21 (over deze cursus)
Ondanks de feedback, afstandsonderwijs rendeert niet voldoende voor mij.

ding 22 (over deze cursus)
Eva is een fijne lesgeefster.

ding 23 (over deze cursus)
De bibliotheekschool Gent is een warme plek om naar terug te keren.

maandag 8 december 2008

pijnpunten

Mijn vooroordelen heb ik weggewerkt, ik zie in dat de 23 Dingen in bibliotheekcontext een must zijn. Rest nu alleen nog wat technisch inzicht verwerven om de dingen correct toe te passen (het op de blog netjes presenteren van Last.fm , en/of mijn account op Facebook tonen lukt me op dit ogenblik niet...).

kritische stem

Marie-Jose Klaver levert bijdragen over web2.0 in het NRC-Handelsblad. Een kristische stem, met actuele berichtgeving. Lees ik zo-af-en-toe sinds de 23 Dingen. Of kleeft een volleerd cursist dit ergens RSS-gewijs binnen het geheel? Ik heb nog veel werk voor de boeg...

bibliotheek 2.0

Het meeste plezier heb ik beleefd aan de opmerking van Rosemie Callewaert, (zoeken.bibliotheek.be) dat veel van de extra informatie (bevoorbeeld de subtiele doorverwijzingen van relevante trefwoorden) het resultaat is van het grondige, keurig volgens vaste afspraken uitgevoerde werk van de catalografen.

Mijn cirkel lijkt rond : was een beetje ontmoedigd aan de 23 Dingen gestart. Er staan duizenden boeken te wachten om zo vlug als mogelijk te worden ingevoerd in onze Aleph-catalogus. In de hele context van het web2.0 gebeuren, is het wat moeilijk om toe te geven dat ik stevige voldoending beleef aan catalografie. En toegegeven, liever mijn tijd besteed aan het bibliografisch beschrijven van boeken, dan experimenteren met de 23 Dingen.
Een anekdote : enkele weken terug zocht ik in onze eigen catalogus naar een boek, en vond een bibliografische beschrijving, waarvan ik dacht, dit is er eentje om in te kaderen. Wat bleek, ik had ze een tijdje terug zelf gemaakt. Mijn dag kon niet meer stuk. Kom met dit verhaal eens aanzetten in digiland...
A Librarian's 2.0 Manifesto : an academic's perspective heb ik naast mijn pc-scherm vastgeprikt. Beschouw ze als 17-geboden. Vergeef me dat ik 'I will...' voorlopig vervang door 'I try to... '.

sociale bibliotheekcatalogi

Zoeken.bibliotheek.be verzoent me met de 23 dingen. Op de studiedagen die deze cursus doorkruisten, Schoolbibliotheek 2.0 en Informatieontsluiting hic et nunc, was het telkens de toelichting bij Zoeken.bibliotheek.be, waarbij de perfectie integratie van web 2.0-toepassingen geschetst werd, die me het meest kon overtuigen.
Verklapt de opmerking (bij de cursus) "Zoeken.bibliotheek.be gedraagt zich trouwens meer en meer sociaal" dat deze catalogus strikt genomen geen "sociale" catalogus is, omdat de gebruiker niet actief kan meewerken, of heb ik de optie om tags, recensies... toe te voegen niet opgemerkt?

mieken op Last.fm

Mieken op Last.fm

stelt nog niets voor, ben nog aan het zandbakspelen

sociale netwerken

"Niets is zo vermoeiend als social talk. (...) Ben ik communicatief gestoord? Volgens mijn naasten wel. Ze hebben waarschijnlijk gelijk; toch denk ik er zelf anders over. Ik kan namelijk wel degelijk lang en geanimeerd met mensen praten, maar op voorwaarde dat het ergens over gaat." Maarten van Buuren

LibraryThing

LibraryThing is mijn favoriete Ding uit de lijst van de 23 Dingen. Voor de start van de cursus was ik al aan het experimenteren om mijn eigen boekenkast om te toveren tot een online-bibliotheekje. Ook ontdek ik voor het eerst het nut van het sociale netwerk : ik heb al enkele pareltjes van boeken ontdekt door de interesses van anderen te volgen.

LibraryThing for Libraries is een optie voor de toekomst. Hoop dat ik onze webmaster én de ict-ploeg verantwoordelijk voor de catalogus kan overtuigen om samen aan de slag te gaan.

de bib va&s op een blauwe maandag

maandag 1 december 2008

filmpje!

Het is me gelukt om onze bibliotheek in beeld te brengen op YouTube

dinsdag 25 november 2008

vanop de werkplek
















Tussen de stapels boeken, af en toe een kleinood dat mijn gedachten bij het invoeren voedt.


Tekst dateert uit 1974.




ondertussen

Een beetje ondergesneeuwd. Sneeuw aan het ruimen. Hoop dat ik nog tijdig kan inpikken.

vrijdag 7 november 2008

water te diep?

Deze morgen ontving ik per post Aflevering 8 van Wegwijzer voor bibliotheken en documentatiecentra. Omdat we al een poosje geen correcte factuur meer ontvingen, had ik uit voorzorg aflevering 6 & 7 nog niet geklasseerd. Dus aan de slag (als je losbladige publicaties wil op orde houden moet je de volgorde van invoegen respecteren... ).
En zie. Bij het hoofdstuk Processen sluipt in de rubriek formele en inhoudelijke onstluiting het thema Tagging binnen. Bij hoofdstuk Diensten schuift zomaar even een volledige rubriek in.
5.7 Bibliotheek 2.0, een wissel op de toekomst? Kom dezer dagen niet meer onder dit onderwerp uit.
Heb (wegens te verwerken achterstand) drie keer (3x) de inhoudsopgave vervangen. Een tiental blaadjes weggegooid. Zijdelings ook opgemerkt dat bij het lijstje van de auteurs enkele 23-dingen-cursus betrokkenen staan. Cirkel is rond voor vandaag.
... staat het uitgegeven van (dure) losbladige publicaties net niet haaks op de e-trend?

dinsdag 4 november 2008

chat

Sorry. Ik pas.

Kijkje gaan nemen, zelfs ID aangemaakt bij Meebo. Ik laat het chatgebeuren (voorlopig) aan me voorbij gaan.

Ga zeker en vast Ask a librarian, het intiatief van Library of Congress eens grondiger bekijken. En dan achteraf mening vormen.

Wat me nu al opvalt is, dat Library of Congress er in slaagt om alle toepassingen mooi te integreren in een geheel. Ook de chatoptie.

gokje

wie wordt de volgende president van Amerika?

gepubliceerd bericht (woensdag 17u40)
http://docs.google.com/Doc?docid=dhf58nfz_2gc5v46hh&hl=en

tussendoor



Op de startpagina van mijn favoriete bibliotheek(collectie) staat vandaag een In Memoriam-bericht. Mooi gebaar voor blijkbaar een bijzonder man en verwoed verzamelaar.

“If he liked it, he bought it,” Mr. Carson said. “And he bought everything. That’s why he ended up with no money. He said, ‘I just like having beautiful things around me.’

google calendar

Sinds enkele maanden hebben we voor onze bibliotheek een Google-calendar. Alle bibliotheekmedewerkers vullen deze dagelijks aan. Erg handig in het gebruik : iedere medewerker noteert wat er vandaag op het programma staat, je leest er wie wanneer aan de bibliotheekbalie werkt. En, last but not least : je merkt in een oogopslag wie vakantie neemt, wie overuren presteert...
"Allemaal goed en wel" constateert onze Vakgroepvoorzitter "deze info is vluchtig!". Sinds kort noteren we simultaan in een gebonden, gedrukte agenda. Harde kopie!

voorbeeld(ig)

Een prachtig voorbeeld van een bibliotheekblog is de Library of Congress blog.

Het eerste knopje 'About the author' stemt me tevreden. Je weet wie je leest. Ook de mededeling "This blog does not represent official Library of Congress communications" trekt mijn aandacht. Een pleidooi voor integratie van een blog binnen een vaste website?

wikipedia

Op de infopagina's van Wikipedia lees ik dat honderden mensen met een flinke dosis gezond verstand mee schrijven aan deze encyclopedie. In de geest van de filosofie van het project 'we weten samen meer dan alleen'.

In een vorig bericht heb ik een wikiartikel geplakt. Als je deze tekst beoordeelt volgens de klassiek-wetenschappelijke principes, kan zien je dat dit lemma 'degelijk' is : de info waar links naar gelegd worden kaderen in een breder geheel, er volgt een bibliografie en een secundaire bibliografie...
Ik weet wie de auteur is. Nergens staat een auteur vermeld.
Welke waarde heeft deze info, wanneer je ze gebruikt in wetenschappelijke context. Hoe citeer je dit?

Piranesi. De prentencollectie van de Universiteit Gent

In het Museum voor Schone Kunsten van Gent loopt tot 18 januari een tentoonstelling over het grafisch werk van de Italiaanse architect, etser, en archeoloog Giambattista Piranesi (1720-1774).

De tentoonstelling volgt de activiteiten van Piranesi aan de hand van zijn belangrijke publicaties: Piranesi als jong Venetiaans kunstenaar, als archeoloog van Rome, als ingenieur gefascineerd door de antieke infrastructuurwerken, als polemist die de uniciteit van de Romeinse tegenover de Griekse kunst verdedigt, als ontwerper van een visionaire reconstructie van het antieke Rome, en als handelaar in antiquiteiten (sectie I).
Piranesi heeft in zijn carrière 135 grote stadszichten van Rome geëtst en gepubliceerd. De tentoonstelling plaatst deze ‘vedute di Roma’ in de traditie van de reisgids en de beeldvorming van de stad (sectie II).
Het tentoonstellingsparcours eindigt bij reeks van de kerkers of de Carceri (sectie III).
In de tentoonstelling zijn eveneens een zeldzame achttiende-eeuwse kurkmaquette te zien van het Pantheon, gemaakt door Piranesi’s tijd- en stadsgenoot Antonio Chichi, en een originele, onbekende tekening van Piranesi die recentelijk in Gent is opgedoken.

De etsen van Piranesi, en de historische prenten en boeken die het oeuvre in context plaatsen, zijn grotendeels afkomstig uit de collecties van de Universiteitsbibliotheek en de Vakgroepbibliotheek Architectuur & Stedenbouw van de UGent.

De tentoonstelling is voorbereid en gerealiseerd door een team van de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent. Curatoren: Maarten Delbeke, Dirk De Meyer, Bart Verschaffel, Sarah Schouwers (coördinator) Tentoonstellingsarchitecten: Guy Châtel & Kris Coremans m.m.v. Thijs Verfaille. Grafische vormgeving: Bas Rogiers

Bij de tentoonstelling is een cataloog gepubliceerd door A&S/books en het MSK Gent.

een preview : http://www.flickr.com/photos/ugentvas/sets/72157607661029352/show/
Voor meer informatie over de tentoonstelling zie: www.architectuur.ugent.be/piranesi

aan het werk

Onze vakgroep heeft in 2005 de privébibliotheek van Geert Bekaert aangekocht. Deze aanzienlijke collectie boeken en tijdschriften vult leemten die bestaan tussen de huidige, recent uitgebouwde vakgroepbibliotheek en de historische collecties van de Universiteitsbibliotheek.
De doelstelling van onze vakgroepbibliotheek, is een voortreffelijke architectuurbibliotheek uit te bouwen, ten dienste van het onderwijs en onderzoek.

We werken dagelijks aan de ontsluiting van de boeken en tijdschriften. Een 15.000 boeken, en 300-tijdschrifttitels worden ingevoerd in de Aleph-catalogus.
Soms ervaren we onze werkzaamheden als een anachronisme. Zware kartonnen dozen, gevuld met bestofte boeken, van datum 1920 tot heden, staan gestapeld in de leeszaal. Telkens we een doos opengooien, gaat er een wereld van kennis en informatie voor ons open. Verbluffend. Gelukkig, er wachten nog véél dozen...
Je voelt het, het belang ligt vooral op de collectievorming zelf. En toch, we laten hier op de 23 dingen-web2.0 los.

wachtende dozen


wachtende dozen
Originally uploaded by miekenleert23dingen

te verwerken


te verwerken
Originally uploaded by miekenleert23dingen

verwerkt


verwerkt
Originally uploaded by miekenleert23dingen

maandag 27 oktober 2008

citaten

Alle citaten die ik gebruik komen uit boeken die ik opgenomen heb in mijn bibliotheek bij LibraryThing.

Binnen de tekst vermeld ik enkel de auteur en de titel van het boek waaruit ik citeer.

tussendoor

Dicht bij huis (in huis) heb ik de taal gevonden voor mijn 'onbehagen' dat ik op de eerste contactdag van de 23 Dingen uitte.
"Door technologische bemiddeling wordt het sociale contact drukker en intenser. Tien mensen tegelijk [bellen] vraagt minder tijd dan er één ontmoeten.(...)
De technologische bemiddeling privatiseert ook de sociale contacten. Deze komen los van de openbare ruimte - plein, straat - waar individuele contacten ook altijd door derden (kunnen) gezien en genoteerd worden, en daardoor een publieke betekenis krijgen. (...)
Waneer (de sociale realiteit) wegvalt is men wel zeer vrij,
maar tegelijk zeer met zijn leven alleen"
Figuren : Essays / Bart Verschaffel

tags

Na iets rijper beraad moet ik toegeven : ik heb een beoordelingsfout gemaakt! Waar ik een paar dagen geleden nog trots melding maakte van onze Delicious-toepassing besef ik nu dat ik de bal missloeg.
Een beetje tijd genomen om het artikel Folksonomy / Sybllia Poortman & Gerard Bierens te lezen. Tags worden er gedefinieerd als 'vrije' trefwoorden. Het is de bedoeling binnen Delicious GEEN gebruik te maken 'structuur' waarbij de informatie van algemeen naar specifiek wordt omschreven. Nou, moet je onze tags eens nader bekijken. We hebben een stevige structuur ingebouwd, en als klap op de vuurpijl voer ik op het einde van de rit ook nog eens wat controlewerk toe...
We 'mis'bruiken deze sociale tool : we cirkelen rond de rand van het netwerk, maar bouwen niet mee aan de 'community'. Snap ik het nu wel juist, dat we door voor de hand liggende tags te gebruiken, informatie kunnen opsporen ver buiten onze eigen bibliotheekmuren? En dat andere taggers ook onze links oppikken?
Deze kans lijkt me klein . Of wie koos ook voor de tag 'architecten_op_naam:_bob_van_reeth'?

dinsdag 21 oktober 2008

cursuservaring

Tevreden. Nog steeds blij dat ik me heb aangemeld voor de cursus 23 dingen. Eva, de lesgeefster, speelt kort op de bal. Ze volgt de evolutie nauwgezet en geeft gevatte commentaar en constructieve tips.

Ik was deze cursus gestart uit ongeduld, en hoopte in de bijscholing een leidraad te vinden bij de zoektocht naar de speld in de hooiberg. Helaas. Even dacht ik genoeg te hebben aan de 23 dingen op eigen houtje, chronologisch te doorlopen. Vandaag ben ik bij Ding 8 aangekomen. Ik wil zo graag naar Ding 20 of Ding 21. Want bij Ding 8 was ik al eens gepasseerd, vroeger.

Ik heb nood aan een terug-kom-dag. Zo halverwege de cursus lijkt het me nuttig om nog eens klassikaal feedback te krijgen. De meerwaarde van de tips -net de info die ik dacht te kunnen verzamelen bij een bijscholing- moet je sprokkelen via de reacties die Eva geeft op de items op de verschillende blogs. En de tijd (lees het geduld) ontbreekt me om alle blogs te volgen.

Want wat blijkt op de blogs? De bloggers (ook de bibliothecarissen pur sang) keren terug naar wat hen echt aanbelangt.

Annie toont een foto van kalligrafie en suggereert tussen de lijnen door dat pen-en-papier haar voorkeur geniet boven web2.0 toepassingen. Een andere cursist toont een Mega-Mindy-dochter als cover van een pagina, gefikst via het Flickr-ding. Op mijn eigen blog sluipt toch weer een fiets binnen...

We beginnen geen discussie over wat web2.0 nu eigenlijk is, wegen geen pro's en contra's tegen elkaar af (ik beken, ik lees de blogs niet grondig, dus wie dit kan weerleggen...) Maar we koesteren 'oude' waarden. Mijn conservatieve geest ervaart dit als 'oef'!

image generator

foto-truckage uit de oude (privé)doos

abso.lute.ly del.icio.us

Voor de oefening heb ik een soort dummy gemaakt.


Zoals ik in een vorig bericht vermeld heb, onze bibliotheek heeft een delicious-account. Deze lijst wordt courant aangevuld door twee van onze bibliotheekmedewerkers. Ikzelf verzorg zowat de redactie, omdat we ervaren dat controle op de tags zeer belangrijk is voor het succes van je lijst.

web 2.0

Een blog is nuttig. Ook voor de bibliotheek. Een blog kan het statische van een website doorbreken, en de informatie actueel houden en/of aanvullen waar nodig. Toch zou ik zelf opteren voor een blog geïntegreerd binnen een bestaande website, zodat de context duidelijk is én blijft.

Het situeren van pagina's die je leest via RSS is voor mij een moeilijk gegeven. Ik heb weinig (positieve) ervaring met RSS, maar het "waar ben ik"-aspect overvalt me vaak.
Ik heb niet de indruk dat ik bevoorbeeld de medecursisten leer onderscheiden van elkaar, omdat we de hele tijd in generieke design aan het rondwandelen zijn. De webdesigner heeft trouwens veel respect voor de lay-out van zijn pagina's.

Een absolute meerwaarde, zeker voor de bibliotheek is de delicious-toepassing. We hebben voor onze bibliotheek een pagina aangemaakt, waarmee we prettig werken, ook in de wetenschappelijke omgeving.

Een voorbeeld. Specifiek voor een introductieles tijdens een college, heb ik een lijst aangemaakt met de opsomming van alle links die ik tijdens de les getoond had.


Meteen tijdens de presentatie merkte ik, dat ik ZELF de pagina's (website, online-databanken, catalogi, ...) uit de context weggerukt had. Misschien kan iemand mij overtuigen dat het belangrijker is om je gezochte informatie te vinden dan te weten waar je je informatie gevonden hebt?


Ook van het Flickr-ding zijn we fan in onze bibliotheek. Getuige ons (beperkt zichtbaar) fotoalbum.

tussendoor

Was even van het 23-Dingen-front verdwenen, en wat blijkt. Ik meld me vandaag nog eens aan bij Google Reader en lees bij de rubriek All items +1000.

Ik heb dus meer dan 1000 ongelezen items, via RSS gesprokkeld op de enkele websites die we bij de oefening ingevoegd hebben samen met de blogs van alle cursisten. Of alle medecursisten zijn nét iets ijveriger aan de slag dan ik. Of ik gebruik de toepassing verkeerd.

image generator

Heb e-kaartje aangemaakt via fd's Flickr Toys. Het resultaat staat netjes bij mijn fotostream.

vrijdag 10 oktober 2008

flickr mashups

"These tags streams - digitally assembled lists of pages that share a tag applied by people who may not even know one another - can be immensely useful if you need to follow the latest ideas and developments on a particular topic"
David Weinberger

bibliotheek va&s


boeken
Originally uploaded by miekenleert23dingen
De vakgroepbibliotheek Architectuur en Stedenbouw is opgedeeld in twee grote delen : de boekencollectie en de tijdschriftencollectie met leeszaal. Centraal tussen beide delen staat een uitleenbalie, waar alle uitleenadministratie gebeurt.
Hier kan je meer foto's bekijken.

donderdag 9 oktober 2008

rss en bibliotheek

Onze bibliotheek ondersteunt het onderwijs van studenten en het onderzoek van wetenschappelijk personeel. De collectievorming gebeurt heel gericht, in functie van de onderwijs- en onderzoeksopdrachten.
Ik heb (opnieuw) de gewoonte vakgroepleden per e-mail te attenderen als er een boek werd aangekocht dat aansluit bij hun vakgebied.
De ultieme toepassing van RSS voor onze bibliotheek, lijkt me, via bepaling van het zoekprofiel in de catalogus gebruikers automatisch op de hoogte te brengen telkens we eens aanwinst hebben die inhoudelijk bij hen past.

rss versus nieuwsbrief

Een nieuwsbrief ervaar ik dwingerder dan RSS. Hij komt bij me in het e-postvakje binnenvallen, en e-mail laat ik niet vaak ongeopend. De afzender met datering trekt mijn aandacht. Ik voel me persoonlijk aangesproken. Bij ontvangst weet ik (nou ja) dat ik informatie krijg die ik niet kan negeren, omdat ik selectief inschrijf op nieuwsbrieven.

Bij RSS heb ik last van het bos-en-de-bomen effect. Ik spartel om niet te verdrinken in de veelheid aan informatie. (De oefening waarbij we een abonnement namen op elkaars blog en enkele voorbeeldwebsites illustreerde dit.)

dinsdag 7 oktober 2008

rss

Voor mijn fietsclubje onderhou ik sinds enkele jaren een blog. Telkens ik een nieuw bericht gepost heb, stuur ik via e-mail een berichtje om te verwittigen dat er nieuws verschenen is. Mijn eigen toepassing van RSS.

mieken en web2.0

By discussing differences
while standing on a shared ground,
we work toward understanding.
David Weinberger

bloggen

Een nieuwe blog aangemaakt op blogspot.com. Bloggen staat op nummer 2 in het lijstje van de 23 dingen die we leren tijdens de bijscholing Start to web 2.0 in 23 stappen.

Voor mezelf is dit een nieuwe start met een propere lei. Ik hoop tegen 7 december 2008 een rijke (veel toepassingen), netjes afgewerkte en gecontroleede blog te tonen.

Op hoog van zegen.